Cum fotografiezi fulgerele

Fotografierea fulgerelor este foarte complicata si necesita mult noroc si rabdare, dar poate fi, de asemenea, unul din subiectele cele mai distractive si pline de satisfactii.
CLICK HERE: YOUTUBE CHANNEL
Echipament
- Aparat Foto DSLR
- Trepied
- Telecomanda
- Obiective: fulgerele pot fi fotografiate cu aproape orice obiectiv. Eu personal am folosit Canon 17-40mm L f/4. Asiguraţi-vă că obiectivul are un comutator pentru al pune în modul de focalizare manuală, si veţi folosi focalizarea la infinit.

Localizare
Te poziţionezi în jurul valorii de 6 la 10 Km departare de furtuna. O pozitionare mai apropiata poate fi periculoasa, şi face dificilă fotografierea fulgerelor. Daca fotografiati de la o departe foarte mare fata de furtuna, fulgerele apar prea mici sau sterse în fotografia finala.
Încercaţi să vă poziţionati la un unghiuri potrivit faţă de furtuna, astfel ca fulgerul sa se descarce in domeniul dumneavoastră de cuprindere. In acest fel veti fi mai sigur ca furtuna va ramane mai mult timp in campul de vizualizare oferindu-vă o şansă mai bună de a obţine câteva imagini bune.

Tehnica
Un fulger dureaza doar o fracţiune de secundă, şi te intrebi daca aparatul tau foto este destul de rapid si ar reactiona destul de repede pentru a le captura. După cum se pare, este aproape imposibil. Cu toate acestea, fiecare fulger iniţial este urmat îndeaproape de o serie de fulgere secundare, iar acestea sunt capturate.
Puneti camera foto pe trepied şi conectati cablul / declansatorul de la distanţă. Urmareste furtuna pentru câteva minute şi determina-ti cand are loc descarcarea fulgerelor precum şi direcţia în care furtuna se deplaseaza.

Aseaza-ti aparatul de fotografiat la punctul unde poti incadra cele mai multe fulgere, sau cu puţin înaintea lor astfel încât să puteţi urmări deplasarea furtunii. Privind prin vizor, alegeţi o distanţă focală care include fulgerul în cadru şi care dă o compoziţie plăcuta.
Utilizati focalizarea manuala (daca obiectivul dumneavoastra permite aces lucru) si focalizati pe infinit, reglati valoarea ISO, diafragma si timpul de expunere, dupa care fotografiati.
Aveti rabdare si studiati cu atentie cerul, dupa ce vedeti un fulger apasati butonul de declansare, este foarte posibil sa capturati niste fulgere secundare in fotografia dumneavoastra.

Fotografierea fulgerelor pe timp de noapte este cel mai simplu, şi este cel mai bun mod de a încerca ceea ce nu aţi mai încercat înainte.
Seteaza aparatul de fotografiat în modul Bulb (de multe ori marcat cu un "B"). În acest mod, opturatorul va rămâne deschis atâta timp cât veti tine degetul apasat pe butonul de declansare. Folositi un ISO mic (100-200), alegeţi o diafragmă incepand cu f/5.6 si cresteti valoarea treptat.
Când vezi un fulger, apăsaţi şi menţineţi apăsat butonul de declansare pentru a deschide obturatorul. Ţineţi degetul apasat până când aţi văzut mai multe fulgere în cadru şi apoi eliberaţi-l. Când fotografiaţi pe timp de noapte există şanse mult mai puţine de supraexpunere, astfel încât puteţi lăsa obturatorul deschis până la aproximativ 2 minute. În jurul valorii de 30 secunde, de obicei, funcţionează bine.

Odată ce ai obtinut cateva fotografii, verifica-le in detaliu pe ecranul LCD al camerei. Dacă acestea sunt prea întunecate încerca o deschidere a diafragmei mai mare, timp mai lung de expunere, sau seteaza valoarea ISO mai mare. Sau invers, dacă fotografiile tale sunt prea luminoase.

Sfaturile de mai sus te vor ajuta să fi pregătit data viitoare, atunci cand furtuna vine şi, iti va oferi o mare şansă de a obtine imagini fantastice.

Mai multe fotografii cu fulgere aici: Fotografii Fulgere

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu